MATEM PORC!!


Estem en plena temporada de la matança. El rigor de l’hivern ha apretat fort el rebost i les condicions climàtiques són favorables a entrar carn crua per iniciar la curació. Ens encanta la cuina de subsistència!!

A Can Jordi no matem porc, però ens impregna la cultura que ens envolta i volem transmetre fins on podem un llegar que no voldríem que es perdés. Vindreu a fer un tast de la nostra matança??

Aperitiu: amb el fetge, el greix i la cansalada del porc confeccionem un paté casolà molt saborós. Aquesta elaboració aprofita tall de segona i vísceres (si voleu provar de fer-ne a casa, vegeu com AQUÍ).

Torradetes de paté de porc de la nostra matança

Primer plat: els ossos crus del porc es repelen, però sempre hi queda una mica de carn. I s’ha d’aprofitar tot! Els posem al perol i els fem bullir, perquè així la carn es desprengui millor. En acabat, amb totes les carns ja distribuïdes, picades i amanides, fem les botifarres, que tornen a entrar al perol per coure’s durant unes hores. Després aniran a escórrer i es penjaran al rebost fins que siguin mengívoles. I de l’aigua del perol, què en fem? Actualment, ningú utilitza aquest brou intens però, històricament, el brou del perol -o brou bufat- també era un element valorat. Nosaltres hem rescatat un plat antic per fer honor a la cultura de l’aprofitament! El bullim, el colem i hi fem coure verdures. Després, amb fideus i arròs, fem una escudella única que no podreu oblidar.

Escudella de brou bufat

Segon plat: després de la matança, la major part de productes elaborats no són encara comestibles. Han de passar unes setmanes perquès es curin i s’assequin suficientment per no fer-nos mal. Tanmateix, algunes parts del porc, si es volen aprofitar, s’han de menjar de seguida. Totes les carns que no van a salar s’han de consumir en cru. Nosaltres, enguany, proposem les galtes, en un rostit clàssic i amb acompanyament vegetal amb productes de temporada, naps i moniatos. Per llepar-vos els dits!

 

Postres: per acabar l’àpat, una llepolia! Amb el greix del porc tallat ben petit o picat, fem llard i greixons (vegeu com AQUÍ). I amb els greixons… fem una coca de pasta de full que resulta del tot irresistible. Voldreu repetir!!

Coca de greixons de la nostra matança

Tot plegat, amb begudes, i cafès, surt per 20,00€. No teniu excusa!!

Quant a canjordi

Periodista, cuinera, guarda de refugi, organitzadora d'esdeveniments esportius, promotora i activadora local, i coordinadora del projecte Som el Futur de la Vall.
Aquesta entrada s'ha publicat en temporada gastronòmica de la matança i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s